Maksiler Sinüs Hastalıkları

Diş Hastalıkları Sinüzite Neden Olur mu?

Üst çenenin her iki tarafında birbirine simetrik şekilde yer alan paranasal (burun komşuluğunda) sinüsler bulunmaktadır. Burun etrafında piramit şekline benzeyen paranasal sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan bu tabloya “sinüzit” adı verilmektedir. Sinüzitlerin %90’ı virüs kaynaklıdır ve burundan bulaşmaktadır. Ancak geri kalan %10’u bakteri kaynaklıdır ve dişlerden bulaşmaktadır. Viral kaynaklı (virüslerin neden olduğu) sinüzitler genelde Kulak-Burun-Boğaz hekimlerinin teşhis ve tedavi protokolleri içerisindedir. Bakteriyel kaynaklı sinüzitlerin teşhis ve tedavisi ise ağız-diş ve çene cerrahlarının kontrolü altındadır.

Sinüslere Dişlerden Bakteriler Nasıl ve Ne Şekilde Bulaşabilir?

Diş çekimi sonrası oluşan oro-antral komunikasyon: Diş çekimi sırasında çekilen dişin kökü sinüsün içinde ise, çekim sonrasında ağız boşluğu ile sinüs boşluğu arasında bağlantı oluşmaktadır. Bu bağlantı sayesinde ağızdan sinüse bakteri geçişi olmaktadır. Bu nedenle bu tür diş çekimleri sonrasında, 24 saat içerisinde bir ağız-diş-çene cerrahı tarafından bu bağlantının kapatılması gerekmektedir. Aksi takdirde ağız içinden sinüse bulaşacak olan bakteriler kaçınılmaz olmaktadır ve sinüzit riski artmaktadır.

Sinüs içine kök itilmesi: Diş kökünde herhangi bir iltihaplanma söz konusu olduğu takdirde sinüslere bakteri bulaştırarak yine sinüzit oluşumu ihtimalini yükseltmektedir.

Diş üzerinde ilerlemiş çürükler sonucunda oluşan kistik lezyonlar sayesinde sinüzit oluşumu kaçınılmaz olabilmektedir.

Bunların dışında sinüslerde yer alan tümör (neoplastik lezyonlar) ve yabancı cisimlerde görülebilmektedir.