Diş İmplantı (Dental Implant)
Diş İmplantı (Dental Implant) Günümüzde ağız, çene ve diş hastalıkları üzerine bulunan en sevindirici tedavilerden biri olan implantlar sayesinde, diş kayıplarının neden olduğu çene kemiği erimelerinin, protezler yüzünden yaşanan damak vuruklarının, diş kayıpları nedeniyle hastaların yaşadığı olumsuz estetik görünümün, konuşma, yemek yeme ve çiğneme zorluklarının üstesinden gelebilmek artık çok daha kolay olmaktadır. Üstelik çoğu zaman her çene yapısına uygun olarak yapılabilen implant tedavisi birçok hastanın yüzünü güldürürken, kendi dişini geri kazanmış gibi hissetmenin mutluluğunu da yaşatmış olmaktadır. Bu konuda birçok hasta, kulaktan dolma bilgilerle implant tedavisine karşı ön yargılı olabilmektedir. Ancak muayenehanemize gelen hastalarımıza bu konuda yapılan doğru, gerçekçi ve samimi açıklamalar sayesinde hastalarımız, böylesi yaşam kalitelerini arttıran bir müdahalenin ne kadar kolay yapılabildiğine tanık olarak korkulmayacak bir durum olduğunu da görmüş olmaktadırlar.
Dental İmplant Tedavisi Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Çeşitli nedenlerden ötürü diş kayıplarının neden olduğu ağız içi eksikliği doldurmak, kaybedilen diş veya dişlerin fonksiyonunu yeniden kazandırmak ve estetik görünümü yeniden sağlamak için bu bölgelere yapılan yapay diş köklerine “implant” adı verilmektedir.
İmplant Yerleştirildikten Ne Kadar Süre Sonra Diş Yapılır?
İmplant ameliyatlarında önce eksik dişin yeri hazırlanmaktadır. Bu ilk işlem yapılacak olan yapay dişin yuvası gibi düşünülebilir. Yerleştirilecek olan yapay diş için gerekli ağız içi ortamın sağlanabilmesinde üst çene için 4 ay, alt çene için 3 ay beklenerek kemik yapısının güçlenmesi için ortam hazırlanmakta ve protez diş yapılmaktadır. Ancak kemik kalitesi yetersizliği, implant haricinde ağız içinde yapılan komplike ameliyatlar sonucunda bu süre 2-3 ay kadar daha uzayabilmektedir.
Ağız İçinde Uygulanan İmplant Tedavisi Ağız İçi Dokular ve Diğer Dişlerle Uyumlu Olarak Kullanılabilir mi?
Kesinlikle EVET. Hastalarda şimdiye kadar diş kayıpları sonrası uygulanan pek çok tedavi arasında ağız içi diğer dokularla en fazla uyum sağlayan tedavi dental implant tedavisidir. İmplantın yapımında kullanılan grade 4 ve grade 5 titanyum maddesi çene kemiği ile son derece uyumlu bir madde özelliği taşımaktadır.
İmplant Tedavisini Ucuza Mal Etmeye Çalışmak Ne Kadar Karlı Olur?
Günümüzde yaşam kalitesini arttıran implant tedavisini yapan diş hekiminin bu konudaki tecrübesi ve bilgisinin yanı sıra ağız içinde kullanacağı implantın kalitesi de tedavinin olumlu sonuçlanması için oldukça önem taşımaktadır. Bu konuda maalesef ki ticari düşünen bazı klinik merkezlerine hastaların çekilebilmesi için düşük fiyata implant tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bu konuda fiyatın düşük olması diğer uzman hekimlerin sizden daha fazla para almaları ile alakalı değildir. Aksine düşük fiyata mal etmeye çalışılan implantın kalitesinin de düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kemik yapısı ve çene uyumu ile yakından ilişkili olan bu tedaviyi iyi düşünerek ve hekiminize güvenerek yaptırmanız çok önemlidir. Aksi takdirde başarısız olunan ilk implant tedavilerinin ikincilerini yaparken de farklı sorunlar yaşanılabilinmektedir.
İmplant Yaptırırken ya da İmplant Yapımı Sonrasında Hastalarımızın Canı Acır mı?
Hastalarımızın isteğini ve genel sağlık durumunu göz önünde bulundurarak hastayla birlikte ortak karar veren uzman hekimin kontrolünde sedasyon ya da genel anestezi ile implant tedavisi yapılabildiği gibi, çoğu implant ameliyatı lokal anestezi altında kolaylıkla yapılabilmektedir. İmplant ameliyatı sırasında hasta hiçbir şekilde acı hissetmez. İşlem sonrasında ise, hekiminiz tarafından size uygulanacak olan ağrı ve şişlik önleme protokolleri sayesinde acı hissine neden olan sorunlar minimalize edilerek, işlem sonrasında günlük yaşam kalitenizi düşüren ya da genel sağlığınızı bozacak olan riskler söz konusu olmamaktadır.
İmplant Sonrasında Şişlik Olur mu?
Ağız içine bir ya da iki implant yerleştirildiğinde genellikle şişlik oluşmamaktadır. Ancak 4-8 arası implant yerleştirildiğinde, çok sayıda implantın çene kemiği ve ağız içi dokularla uyumunun adapte olabilmesi esnasında çok hafif şişlikler oluşabilmektedir. Bu durumda yine hekiminiz size şişlik önleme protokollerini uygulayarak bu sorun rahatlıkla minimalize edilebilmektedir. Böylece hastanın yaşam kalitesi ve genel sağlık durumu bu tür bir işlemden olumsuz şekilde etkilenmemektedir.
İmplant Ameliyatı Ne Kadar Zaman Alır?
İmplant işlemi sırasında yapılacak olan implant sayısına, implantın yerleştirileceği kemiğin kalitesi ve yapısına, bu konuda hastanın hekim ile ne kadar iş birliği içinde olduğuna bağlı olarak 20 dakika ile 1-2 saat arasında değişebilmektedir.
Herkese İmplant Yapılabilir mi?
Bazı özel sağlık durumları haricinde diş kaybı olan herkese kolaylıkla implant yapılabilmektedir. Bu özel sağlık durumları; implant yapılması uygun olmayan hastalar ile diğer uzman hekimlerin de görüşleri alınarak iş birliği içinde implant tedavisi yapılabilen hastalar olarak hasta grubunu 2’ye ayırmaktadır.
Diğer Uzman Hekimlerin Tedavideki Görüşleri Alınarak İmplant Tedavisi Yapılan Hastalar Kimlerdir?
Bu durumda ilk sırayı şeker hastaları almaktadır. Ancak şeker hastası olmak implant tedavisi için geçici bir engeldir. Çene cerrahınız ve şeker hastalığınızı takip eden uzman hekiminizin tedavisiyle kan şekeri değerleri istenilen değer düzeylerine çekildikten sonra implant tedavisi yapılabilmektedir. Şeker rahatsızlığı, doku iyileşmesini yavaşlatmakta, enfeksiyon riskini de arttırdığından dolayı, bu konuda hastanın ve hekimin oldukça titiz davranması gerekmektedir. Kontrollü bir şekilde implant tedavisi yapılan bir diğer rahatsızlık grubu ise kalp-damar rahatsızlıklarıdır. Bu konuda implant tedavisini üstlenecek olan cerrahınız kardiyoloğunuzla iletişime geçerek gerekli tetkik ve değerlendirmeler sonrasında uygun görüldüğü takdirde implant yapabilmektedir. Ayrıca hipertansiyon hastalarına, kan hastalıkları taşıyan kişilere ve kanser hastalarına da aynı şekilde diğer uzman hekimlerin genel sağlık durumuna göre uygun bulması sonucunda implant ameliyatı yapılabilmektedir.
İmplant Yapılması Uygun Olmayan Hastalar Kimlerdir?
Büyümesi tamamlanmamış çocuk ve ergen hastaların çene ve yüz gelişimleri de büyümeye devam ettiği için ileriki dönemlerde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için implant yapılması uygun görülmemektedir. Sigara tüketimi çok fazla olan ve ağız hijyenine gerekli önemi vermeyen hastalara yine implant yapılması uygun görülmemektedir. Çünkü sigara içindeki kimyasal maddeler yaralı bölgenin iyileşmesini zorlaştırmakta ve bölgesel kanlanmayı azaltmaktadır. Bunun sonucunda implantın kemikle birleşmesi ve ağız içinde uyumu sağlayabilmesi söz konusu olmamaktadır.