Kistler
Kistler; çene kemikleri içerisinde, içleri sıvı ya da yarı sıvı materyallerle dolu patolojik oluşumlardır. Kistler en çok çene kemikleri ile ağız ve yüz bölgesinin yumuşak dokularında görülebilmektedir.
Çenelerde Görülen Kistler Hangileridir?
Kistler ağız içinde yumuşak dokularda oluşabildiği gibi kemik içinde de oluşabilmektedir. Birçok çeşidi olmakla birlikte çenelerde en fazla dişsel kaynaklı kistler görülmektedir.
Kistler Ne Tür Belirtiler Verir?
Kistler, belirli bir büyüklüğe ulaşmadıklarında veya iltihaplanma olmadığında genel olarak belirti vermeden varlığını sürdürebilmektedirler. Ancak kistler çok fazla büyüdüklerinde kemik şişliklerine, bulunduğu bölgede deformasyonlara(yamukluklara), komşu dişlerde eğikliklerin olmasına ve kemik yapısına zarar vererek çene kırıklarına neden olabilmektedirler.
Kistler İlaçla Geçer mi?
HAYIR… Maalesef ki kistler ilaçla geçirilememektedir. Kistlerin tedavisi sadece cerrahi müdahale ile olmaktadır.
Kistler İçin Uygulanan Cerrahi Müdahale İşlemleri
Enükleasyon
Kist ilgili olduğu bölgeden tümüyle çıkarılmaktadır. Çıkarılan oluşuma kesin tanının konulabilmesi ve olası ayırıcı tanılardan ayrılabilmesi için mutlaka bir patoloji laboratuarına gönderilmesi gerekmektedir.
Marsupiyalizasyon
Büyük ve bazı yumuşak doku kistlerinde uygulanan bir yöntemdir. Kistin üstünden bir pencere açılarak kist içindeki basınç azaltılmaktadır. Bu işlem sonucunda kistin küçülmesi beklenir. Küçülme sonrası kalan kısım ameliyatla çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilmektedir.
Kist Ameliyatlarından Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususların başında;
- Ağız hijyeni,
- Yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenme, (hekimler tarafından önerilen süre boyunca)
- Ameliyat bölgesini zedeleyebilecek tarzda yanak ve dudak çekme hareketlerinden kaçınma,
- Kontrol vakitlerini kaçırmama
gibi durumlar gelmektedir.